2011. december 18. vasárnap, 00:00

Kovásznai Karácsony Karácsonyi ajándékot vinni 55 erdélyi otthonlakónak,  Böjte Csaba kovásznai otthonába, igazán szívet melengető élmény még az ajándékozónak is.

 

Két győri édesanya és Oláh Ferenc  megyei választmányi tagunk felvállalta, hogy  Kőszegi  Németh József iskolaigazgató tagtársunk és jelentősszámú segítője közreműködésével a  győri KDNP nevében, mintegy 100 karácsonyi ajándék doboz, színes, ünnepi papírba  csomagolt  tömény szeretet érkezzen meg karácsony előtt Kovásznára. 
Sok jó ember segítségével játékok, CD lemezek, könyvek, DVD-k, narancs, mandarin, frissen vágott disznóságok ( hurka, kolbász és minden, mi szem-szájnak ingere), csokoládé került a dobozokba.
Oláh Ferenc a következő élményeket meséli az útról:
Déva előtt megcsodáltuk Bethlen Gábor felújított szülőházát  ( pár évvel ezelőtt még romokban állt), majd gyors telefon Csaba testvérnek: hol jár, benézhetünk-e hozzá pár szóra?
Csaba testvér: Csíksomlyón vagyok, holnap Parajdon, holnap után  Kászonba leszek, egy új otthont avatunk.  Reméli, számíthat ránk! Kovásznai Karácsony
Magyar idő szerint este  8 órakor érünk Brassóba, innen már csak pár kilométer  Kovászna.
Már várnak bennünket, szinte haza jövünk. Késői érkezés miatt úgy döntünk, hogy másnap adjuk át a csomagokat!
Jólesett a hosszú, 900 km-es út után a pihenés, csak másnap pakoltunk ki a kocsiból. A szakácsnő csodálkozik: mennyi finom vacsora, sőt mennyi finom ebéd … , a zsírosbödön láttán lelkendzve mondja, hogy kerül kenyérre kenve még tízóraira, uzsonnára , hisz minden nap imádkozunk a Jóistenhez „mindennapi kenyerünket add meg nekünk ”.
Gondosan szétválogatjuk a csomagokat , hisz azok már névre szólnak. Noémi asszonynak nagy rutinja van. Családonként érkeznek a megajándékozottak. Csillogó szemekkel, hálásan veszik át csomagjaikat, majd fegyelmezetten vonulnak fel lakószobáikba.
A  legkisebb kapja a legnagyobb csomagot, a legelevenebb a legtöbbet, a legelesettebb a legszebbet.
A legvadócabb ( még csak pár hete van az otthonban) szép verset mond, köszönetként  távoli  (győrszentiváni) jótevőinek.
Kíváncsian keressük meg a Szent Ferenc alapítvány új otthonát  Kászonba,  a hivatalos átadás előtt egy nappal. Egy rég szebb napokat megélt uradalmi kastély, körös-körül gazdasági épületekkel, melyek magukon hordozzák a szocializmus nyomait. Bent takarosan berendezve, ünnepre készülve, az asztalon hatalmas, nemzeti színű virágcsokor, a magyar nagykövet előre megküldött ajándéka. Ő maga holnap érkezik az átadásra.
A tusnádi pár ( szintén Csaba testvér neveltjei) boldogan mutatja be a házat, új otthonukat, ami máris benépesült,  42 gyermek szeretete  gondoskodik a fiatalok boldogságáról. És ami  a nemzetnek fontos:  egy magyar  iskola megmenekült a felszámolástól. „ Ne hagyjátok a templomot és az iskolát!”
Este a szakácsnő panaszkodik, nem fogyott a vacsora úgy mint szokott, biztos sok volt az édesség a csomagokban.
Istvánnal és Noémivel tervezgetjük a következő nagy ünnepet, ami reményeink szerint rövidesen elkövetkezik. Házuk névadójának, Háromszék vármegye szülöttének, a győri asszonyok megmentőjének, Győr megye vértanú püspökének bronzba öntött domborműve kikerül hajlékuk falára, hogy tovább őrizze a magyarok becsületét a hon legtávolabbi sarkában.
Hazafelé jövet sokáig szótlanul utazunk.
De jó is jót tenni, boldogságot adni! De kár, hogy nem tudott ebben  részt venni mind, aki tett   azért, hogy a szeretet  legyűrje a hosszú kilométereket és magyar fiatalok között lelki kapcsolatot létesítsen!
1916 km-es út után úgy éreztük, otthonról haza értünk.

 

Események

« < December 2019 > »
H K S K P V V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Partner oldalak

logo_kdszlogo_ikszlogo_biakesz_logoszabadvas