2012. április 28. szombat, 00:00

Apor Vilmos domborműA győri keresztény- demokraták a szeretet és az összetartozás jegyében Apor Vilmos emlékművet avattak Erdélyben

A kereszténydemokraták győri szervezete, valamint a határon belül és kívül élő rászorulók támogatására alapított győri Országzászló Alapítvány a tőlük 900 km-re lévő erdélyi Kovásznára zarándokutat szervezett, melynek során Apor Vilmosra emlékezve emlékművet is avattak.
Az összetalálkozások, a szeretet és az emlékezés napjainak is nevezhetnénk az április 28-29-i erdélyi eseményeket, amelyeken Boldog Apor Vilmos születésének l20, boldoggá avatásának 15. évfordulója jegyében az Erdélyből származó kiváló személyiségre több településen is szentmisén emlékeztek annak köszönhetően, hogy április 29-én Apor ereklyét ajándékozott a jelenlegi győri püspök a Csíksomlyói kegytemplomnak.
A győri, mártírhalált halt püspök életéről, hitvallásáról beszélt dr. Pápai Lajos győri megyéspüspök e két napon a Kovásznai, majd a Csíksomlyói nagytemplomban celebrált  misén.
A zsúfolásig töltött templomokban tartott megemlékezéseken természetesen ott voltak az autóbuszokkal érkezett győri zarándokok is.
Győr és Kovászna közötti 900 km távolság nagyon hosszúnak tűnhet, mégis sikerült összekötni egy olyan híddal, amit szeretetből és az összetartozás érzéséből építettek fel. kovásznai nagytemplom
Az egyik, Győrben található pillér lerakója a székely Apor Vilmos volt, aki Győrben a győri asszonyok védelmében áldozta fel az életét.
A Győrben tartott un. Szeretetnapok rendezvénysorozatának bevétele a dévai Szent Ferenc Alapítvány támogatását szolgálja már 10 éve. Déván kívül azonban más településeken is elkél a gondoskodó segítség.
A szeretetnapok bevételéből a Szent Ferenc Alapítvány, melynek elnöke Böjte Csaba, házat vásárolt Kovásznán gyermekek nevelésére.
Tiszteletadásként Győrnek az adományért, és tiszteletadásként a győriek védelmében mártírhalált halt székelyszármazású püspöknek, a nevelőháznak APOR VILMOS lett a névadója.
középen dr. Pápai Lajos püspök látható, mellette Böjte Csaba testvér és dr. Pergel Elza a KDNP győri elnöke, majd a két szélén Kolozsi Noémi és István a kovásznai otthon vezetőiA híd kovásznai pillérének lerakója immáron Győr város és annak jelenlegi püspöke támogatásával,  Böjte Csaba testvér.
A Kereszténydemokrata Néppárt Győri Szervezete az egyház e két rendkívüli személyisége iránti megbecsüléstől indíttatva határozta el, hogy a kovásznai gyermekotthon névadójának illő emléket állít, megtisztelve ezzel a bentlakókat is egyben és az értük dolgozókat is- mondta  az  április 28-i avatón  beszédében dr. Pergel Elza elnök.

Az emlékművet Rieger Tibor szobrászművész álmodta meg a bronzba öntéshez. Meghallva a győri Kereszténydemokraták elhatározását felajánlotta részükre, hogy ajándékként elkészíti a dombormű kiöntéséhez szükséges gipsznyomatot.
A többek között Szervátiusz Jenő-díjjal és a Magyar Örökség-díjjal kitüntetett művész Apor Vilmos püspök és Böjte Csaba testvér iránti tisztelete jeléül tette felajánlását.

Országzászló Alapítvány nevében koszorúzó dr. Ottófi Rudolfné, dr. Cseh Sándor, dr. Sík Sándor és Oláh FerencA frissen avatott emlékműnél koszorút helyezett el a megvalósítást támogató győri Országzászló Alapítvány nevében dr. Ottófi Rudolfné, dr. Cseh Sándor és Oláh Ferenc kurátorok és Sík Sándor az alapítók egyike. Szintén koszorúval tisztelgett a mártír püspök emlékműve előtt a Győri Nyugdíjas Polgári Kör és a Nemzetközi Szent György Lovagrend győri tagozata.


csíksomlyói nagytemplom A 60 győri zarándokútja az emlékmű avatassál nem ért véget. Csíksomlyón meglátogatták a székesegyház szomszédságában lévő gyermekotthont, majd a Gyimesbükkön lévő otthont is. A győri kereszténydemokraták által szervezett zarándoklaton 60 fős győri zarándok és emlékművet avató csoport résztvevők mindkét otthonba pénzadománnyal érkeztek. Az ezeréves határon álló gyimesbükki gyerekeknek pedig ruhát, játékokat és élelmiszert is adományoztak. A kovásznai gyerekek a győri KDNP tagjai által karácsonyra vitt mindenféle földi jó után most édességet kaptak az otthonukat díszítő dombormű mellé. 

Események

« < December 2022 > »
H K S K P V V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Partner oldalak

logo_kdszlogo_ikszlogo_biakesz_logoszabadvas