2016. július 02. szombat, 00:00
Az Ezer Székely Leány NapjaEzer Székely Leány Napján a győriek is ünnepelni voltak

Egész napos igazi székely ünnepen vettek részt július  2-án szombaton Csíksomlyón a Kereszténydemokrata Néppárt Győri Szervezetének és a KÉSZ Győri Csoportjának tagjai. 2012-től minden évben szerveznek utat Székelyföldre, mert a kovásznai Szent Ferenc alapítványi gyermekotthonra történt Apor dombormű adományozása óta sok barátra tettek szert.


A „Nagy menetelésen” és az „Őrtűzgyújtáson” is lelkesen lobogtatták a székely zászlót a helyiekkel, amely rendezvények célja Székelyföld autonómia törekvésének támogatása volt. „Az Ezer Székely Leány Napja, olyan találkozó mely a nemzeti összetartozás és megmaradás eszméjének egyik szimbóluma. A csíkszereredai Szabadság térről vonultak a gyülekező után a nemzeti viseletbe öltözött leányok és kísérőik, akik szintén valamennyien nemzeti viseletbe öltöztek. Olyan szép már maga az indítás is. Ez olyan igazi székely választás. Honnan máshonnan, mint a Szabadság térről kell indulnia ennek a gyönyörű piros-fekete, fekete-fehér menetnek. A lányok piros fekete ruhája mellett a férfiak fekete fehér eleganciája már önmagában gyönyörűség volt, nem beszélve arról, amikor táncra keltek.” .”- mondta a negyven főt meghaladó győri csoport vezetője Pergel Elza. „A Sarlós Boldogasszony tiszteletére felszentelt Csíksomlyói Kegytemplomban megtartott mise után a székelyek egész napos zene és táncmulatsággal összekötött rendezvénye a pünkösdi búcsú színhelyén, a hármashalom oltár előtti domboldalon a nyár egyik legszebb ünnepe. Büszke székely lányok és az őket kísérők dallal, tánccal hirdették, hogy mennyire szeretik a földet ahol élnek, az ősöket, akiktől kapták ezt a gazdag kultúrát, és nemzetüket, amelyhez a székelyek tartoznak.”
A minden évben megtartott Ezer Székely Leány Napja szervezői az egész Kárpát-medencéből várják azokat, akik érdeklődnek a székelyek gazdag kulturális öröksége iránt.

 

Események

« < Március 2023 > »
H K S K P V V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Partner oldalak

logo_kdszlogo_ikszlogo_biakesz_logoszabadvas