2009. február 05. csütörtök, 00:00

A vasárnap szabaddá tétele érdekében módosítaná a Munka Törvénykönyvét a KDNP. A javaslatot dr. Semjén Zsolt, Harrach Péter, dr. Lanczendorfer Erzsébet, dr. Medgyasszay László és Firtl Mátyás aláírásával január 29-én nyújtották be, annak tárgyalását az Országgyűlés legkorábban márciusban kezdheti meg. A módosítás nemcsak a kereskedőket, hanem a gyárakat is érintené. Győr-Online
A vasárnapokat az emberek hagyományosan pihenéssel, kikapcsolódással, családjuk, barátaik társaságában töltik. A szabad vasárnap a társadalmi kapcsolatok ápolását teszi lehetővé.
A rendszeresen vasárnap végzett munka számos esetben tönkreteszi a családi és társas életet, ellehetetleníti a kikapcsolódást, a feltöltődést. A vasárnap is munkát végzőknél mérhetően lényegesen rosszabbak az egészségügyi statisztikák- szól az indoklás.
Firtl Mátyás, a KDNP megyei elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, céljuk az egyre növekvő vasárnapi munka feltétlenül szükséges mértékre történő visszaszorítása, hogy a családok vasárnap együtt tudjanak lenni. Kifejtette, a vasárnapi munkaszünetnek komoly környezetvédelmi vonatkozása is van, valamint alkotmányos jogokat is érint.

Dr. Lanczendorfer Erzsébet felidézte, a Szabad Vasárnap Chartát 2007. augusztus 17-én mutatták be. A programhoz csatlakozott a KDNP győri szervezete is. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett a győri demonstrációra és a témában szervezett konferenciára is, elmondta, a jövőben is terveznek hasonló megmozdulásokat. Lanczendorfer Erzsébet rámutatott, kezdeményezésüket többek között a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Magyar Szociális Fórum Kerekasztala, a munkáspárt és az Audi Hungaria Független Szakszervezete is támogatja.

Medgyasszay László hozzátette, a törvénymódosítás a legkiszolgáltatottabb helyzetben levő munkavállalókat segítené. A képviselő rámutatott a törekvésből az is látszik, hogy a KDNP nem a Fidesztől függő párt, hanem önálló arculattal rendelkezik.

 

Események

« < December 2022 > »
H K S K P V V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Partner oldalak

logo_kdszlogo_ikszlogo_biakesz_logoszabadvas